boligriget.dk

Den Tysk-sovjetiske Ikke-angrebspagt

Den Tysk-sovjetiske Ikke-angrebspagt, også kendt som Molotov-Ribbentrop-pagten, var en ikke-angrebspagt mellem Nazi-Tyskland og Sovjetunionen, der blev underskrevet den 23. august 1939. Pagten blev en afgørende faktor i udbruddet af Anden Verdenskrig og havde stor indflydelse på det efterfølgende forløb af krigen.

Baggrund

Efter afslutningen af Første Verdenskrig og den efterfølgende Versaillestraktat blev Tyskland pålagt store begrænsninger, og landet oplevede økonomisk og politisk ustabilitet. I Rusland var der også store udfordringer med både politiske og økonomiske problemer efter den russiske revolution i 1917. Begge lande ønskede derfor at sikre sig internationale alliancer for at styrke deres positioner.

Indholdet af pagten

Den Tysk-sovjetiske Ikke-angrebspagt blev underskrevet af udenrigsministrene Joachim von Ribbentrop for Tyskland og Vyacheslav Molotov for Sovjetunionen. Pagtens primære formål var at sikre en ikke-angrebsaftale mellem de to lande og indeholdt også en hemmelig protokol, der beskrev opdelingen af Østeuropa mellem Tyskland og Sovjetunionen.

Den hemmelige protokol specificerede blandt andet opdelingen af Polen, med Sovjetunionen som garanter for de baltiske stater Estland, Letland og Litauen samt et tysk ønske om at anerkende Sovjetunionens indflydelsessfære i Finland og Rumænien. Pagten var en overraskelse for både den internationale scene og for de tyske og sovjetiske befolkninger, da Tyskland og Sovjetunionen tidligere havde været politiske rivaler.

Pagtens konsekvenser

Pagtens indgåelse betød, at Tyskland nu kunne starte krigen mod Vesten uden at skulle bekymre sig om en sovjetisk indblanding. Tyskerne overtalte også de baltiske stater til at tillade tyske tropper på deres territorium som et led i aftalen. Sovjetunionen fik til gengæld kontrol over Østpolen og de baltiske stater.

Den Tysk-sovjetiske Ikke-angrebspagt blev dog ikke opretholdt i længere tid, da Tyskland den 22. juni 1941 brød pagten og angreb Sovjetunionen under Operation Barbarossa. Dette blev starten på en af de blodigste konflikter i verdenshistorien, hvor over 27 millioner mennesker mistede livet.

Dommen over pagten

Den Tysk-sovjetiske Ikke-angrebspagt var et eksempel på realpolitik, hvor begge parter forsøgte at sikre deres egne interesser og territoriale ekspansion. Pagten viste også verdenssamfundet, at ingen kunne betragtes som upåvirkelige af politiske alliancer og internationale aftaler.

Mens pagten blev betragtet som et stort brud på internationale normer og etisk tvivlsomt på grund af dets hemmelige protokol, var dens indgåelse et vigtigt øjeblik i førkrigstidens diplomati. Pagten tillod både Tyskland og Sovjetunionen at vinde tid og forberede sig til deres respektive planlagte territoriale ekspansioner.

Konklusion

Den Tysk-sovjetiske Ikke-angrebspagt var en vigtig faktor i udbruddet af Anden Verdenskrig og havde afgørende konsekvenser for begge parter. Pagten blev senere brudt, hvilket førte til en krig mellem Nazi-Tyskland og Sovjetunionen. Selvom pagten blev fordømt, viser den også vigtigheden af diplomati og internationale aftaler i det internationale samfund, og hvor hurtigt sådanne aftaler kan blive brudt, når interesserne ændrer sig.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad var Den Tysk-sovjetiske Ikke-angrebspagt?

Den Tysk-sovjetiske Ikke-angrebspagt, også kendt som Molotov-Ribbentrop-pagten, blev undertegnet den 23. august 1939 mellem Tyskland og Sovjetunionen. Pagten var en ikke-angrebspagt mellem de to lande og indeholdt også en hemmelig protokol, der opdelte Østeuropa i indflydelsessfærer.

Hvad var formålet med Den Tysk-sovjetiske Ikke-angrebspagt?

Formålet med pagten var at sikre Sovjetunionens sikkerhed og også at give Tyskland mulighed for at angribe Polen og dele landet mellem sig uden frygt for sovjetisk indgriben. Pagten var også med til at udskyde et potentielt militært opgør mellem Tyskland og Sovjetunionen.

Hvad indeholdt den hemmelige protokol i Den Tysk-sovjetiske Ikke-angrebspagt?

Den hemmelige protokol i pagten opdelte Østeuropa i indflydelsessfærer mellem Tyskland og Sovjetunionen. Ifølge protokollen skulle Østpolen, Baltikum og Finland være i sovjetisk indflydelsessfære, mens Tyskland fik retten til at angribe og kontrollere Vestpolen.

Hvordan påvirkede Den Tysk-sovjetiske Ikke-angrebspagt starten på Anden Verdenskrig?

Den Tysk-sovjetiske Ikke-angrebspagt sikrede Tyskland frie hænder til at angribe Polen uden sovjetisk indgriben. Dette førte til, at Tyskland angreb Polen den 1. september 1939 og markerede starten på Anden Verdenskrig.

Hvor længe varede Den Tysk-sovjetiske Ikke-angrebspagt?

Pagten varede fra 23. august 1939 indtil den blev brudt i juni 1941, da Tyskland angreb Sovjetunionen under Operation Barbarossa.

Hvilke fordele fik Sovjetunionen ved Den Tysk-sovjetiske Ikke-angrebspagt?

Sovjetunionen fik først og fremmest sikkerhed fra tyske angreb, da pagten garanterede Sovjetunionens grænser med Tyskland. Desuden fik Sovjetunionen kontrol over visse områder i Østeuropa i henhold til den hemmelige protokol.

Hvordan påvirkede Den Tysk-sovjetiske Ikke-angrebspagt Europas geopolitiske balance?

Den Tysk-sovjetiske Ikke-angrebspagt ændrede de geopolitiske magtforhold i Europa, da både Tyskland og Sovjetunionen fik større indflydelse i Østeuropa. Sovjetunionen stod i årene efter pagten stærkere, mens andre europæiske lande blev bekymrede over Tysklands og Sovjetunionens aggressive politik.

Hvorfor brød Tyskland Den Tysk-sovjetiske Ikke-angrebspagt og angreb Sovjetunionen?

Tyskland brød pagten og angreb Sovjetunionen under Operation Barbarossa i juli 1941 af flere årsager. Hitler ønskede at erobre mere territorium og udrydde kommunismen. Han mente også, at Sovjetunionen ikke ville kunne stå imod et tysk angreb.

Hvordan blev Den Tysk-sovjetiske Ikke-angrebspagt kendt offentligt?

Pagten blev kendt offentligt den 17. september 1939, da Sovjetunionen invaderede Østpolen som aftalt i den hemmelige protokol. Dette førte til en fordømmelse af pagten fra Vesten, da den blev betragtet som en aggressiv handling fra både Tyskland og Sovjetunionen.

Hvordan påvirkede Den Tysk-sovjetiske Ikke-angrebspagt det internationale samfund?

Pagten overraskede det internationale samfund, da det var uventet, at Tyskland og Sovjetunionen indgik en pagt efter deres tidligere fjendskab. Det førte til øget spænding og mistillid mellem landene i Vesten over for både Tyskland og Sovjetunionen.

Andre populære artikler: Anisomeli – Den dybdegående guide Sussi og Leo LanthaniderNykøbing Falster: Historie, Kultur og SeværdighederGranskningskommission: En dybdegående analyse af de danske granskningssystemerTilstandsformer – Fast stof, væske, gas og plasmaEdo – en dybdegående udforskning af Japans gamle hovedstadOlievnerens mangfoldighed: Alt du behøver at vide om olivenReplicere betydningTotalitarisme – Politisk styreform – KarakteristikVladimir Putin – Russisk politiker – KarriereCornwall – Englands smukkeste destinationHvad er en hvidbog?Little Richard – Rock n rollens oprindelige kongeMarmorbroen – En historisk og arkitektonisk perle i hjertet af KøbenhavnDrift: Hvad er drift og hvad betyder begrebet?Ferdinand de Saussure – SprogvidenskabsmandPosada – en dybdegående indføring i en traditionel sydamerikansk indkvarteringSorte huller: Hvad er et sort hul?Jylland (landsdel) – Læs om landsdelens regioner